HTML

LaLee's Blog

Különféle netes tevékenységeim publikálására jött létre ez a blog... PC játékok, zenék, vízipipa és sok más egyéb...


E-mail: rockerlalee@vipmail.hu

Skype: lalee_blog



Info

A 9. évadtól a videók csak a YouTube-on elérhetőek, a blogra nem kerülnek fel.
A blogon ezentúl csak a zenei megjelenésekkel kapcsolatos infók frissülnek.

LiNKEK

Utolsó kommentek

Serious Sam: The First Encounter HD cikk

-=RockerLaLee=- 2010.04.21. 21:02

A sors fintora, hogy a második írásos tesztem alanya is egy old-school hentelős FPS, ráadásul szintén egy folytatás, de ez van, ez az a kategória, ami tényleg nem érdemel bemutató videót, sőt aki korábban is nyomon követte pályafutásomat az tudja, hogy a First Encounterből már volt egy minivideó, ismételni pedig nem fogok.

No de lássuk is, mivel több-kevesebb a Serious Sam első részének HD (High-Definition) verziója...
 

 

Igazából a játék nem más, mint a legelső Serious Sam játék a mai standardnek megfelelő grafikával. Mai szemmel nézve döbbenetes, hogy a 2001-es, azaz 9 évvel ezelőtt megjelent Serious Sam: The First Encounter grafikája csúcskategóriásnak számított. Ennek ellenére nem mondom azt, hogy az a játék csúnya lenne - szép az a maga kategóriájában - csupán elszállt felette az idő. A Serious Engine 3 erőfitogtatása ez a játék, mielőtt ténylegesen megérkezik a Serious Sam harmadik részében és ismét szájtátásra késztet minket.

Aki nem ismerné a sztorit, annak gyorsan (tényleg nagyvonalakban) felvázolnám:
Az emberiség a közeli jövőben feltalál egy időgépet, aminek a segítségével felfedeznek egy eddig ismeretlen, az ókori egyiptomra emlékeztető, de technológiailag sokkal-sokkal fejlettebb népet, a Szíriusziakat. Persze hamar kialakul a Szíriusz vs. Föld párharc, ahol Sam 'Serious' Stone valóságos legendává növi magát, és őt kérik fel mindenféle ősi artifact összegyűjtésére, illetve minden létező ellenállás elpusztítására.. Na igen ez már 2001-ben is elég sablonos volt, de nem ezért szeretjük a Serious Samet..

A játék grafikája a már említett Serious Engine 3-at használja, ami a maga módján gyönyörű. Vannak sajátosságai amit meg kell szokni azért.. például nekem pár ellenfélnél úgy tűnt, hogy feleslegesen van rajtuk csillogás-effekt, vagy éppen túlságosan világosak voltak a környezettől függetlenül. Ezektől eltekintve tényleg szuper a grafika, a korábbi helyszínek sokkal valóságosabbnak tűnnek (screenshotok alul). Aki igazi látványorgiát akar átélni, annak ajánlom a Moon Mountains nevű titkos pályát.. lélegzetelállító.. Az ellenfelekről nem is szólva. Ráadásul ők újfajta sebzésmodellt is kaptak, így például a mokány kis gnarr-ok fejét, lábát szépen le lehet amputálni, nem csak egyféleképp halhatnak meg, mint a korábbi verzióban. A véreffekt is szuper, ahogyan szétplaccsannak az ellenfelek, illetve az 'arcunkra' fröccsenő vér is nagyon jó ötlet, azonban az ellenfeleken meglátszó sérülések elég furának tűnnek: a szíriuszi bika sérült skinje például úgy néz ki, mintha leöntötték volna bolognai-szósszal.. 

Az animációk is megújultak: a 'H' gomb megnyomásával még mindig TPS nézetre válthatunk, ahol el kell ismerni Sam bátyó jobban néz ki, mint 9 éve. Habár tény, hogy az első részben még nem pólóban, hanem 'feleségverős' fehér izomtrikóban volt (a póló a Second Encounterben jött csak elő), de jó ez így. A futóanimáció elég furcsa lehet elsőre, de szokható. Nem így Sam feje, illetve az ugrásanimációk. Előbbi egyszerűen.. snassz, ráadásul napszemüvege sincs, mint korábban. Az ugrásanimációk pedig érthetetlen módon elég póriasak a többihez képest...

Még egy megjegyzés a grafikával kapcsolatban: ugyan igaz, hogy gyönyörű a grafika, de pl. én (mint olyan, aki játszott az első résszel) az első pár pálya után már nem is figyeltem fel különösebben rá, 'megszokta a szemem'. Ez nem hiba, csak egy észrevétel.

A játék többi része igazából megegyezik a 2001-es változattal: ugyanazok az ellenfelek (kisebb változtatásokkal ugyan), fegyverek, pályák. Még a titkos pályák is ugyanott vannak, habár itt muszáj megemlíteni a készítők jó szándékát: a korábban nehezen elérhető titkos helyek itt jelentősen le lettek egyszerűsítve. Az ilyesfajta könnyítés igaz például a power-upokra is: a Serious zöld hátizsák mostmár maximumra tölti az összes lőszerünket, a lila hp-lötyiket pedig 100 hp felett is felvehetjük (úgy emlékszem korábban 100 hp volt ezeknek a határ).  'Társunk', NETRICSA itt is jelen van, és - habár a kezelése sokkal ésszerűbbé vált - de sajnos szinte szóról szóra ugyanazokat az információkat osztja meg velünk, mint 9 éve, pedig örültem volna 1-2 leírásban elrejtett poénnak. Ennek ellenére Sam a korábbinál észrevehetően kevesebbet beszél, nem tudom milyen okból. További fájdalmam volt, hogy a szuper kis térkép eltűnt és a következő pálya egy sima NETRICSA felületről indul el..

Igazából ezeken kívül számottevő változás nincs a játékban, aki játszott az első résszel, annak nem lesz semmi sem új, pedig szerintem igazán belefért volna legalább 1 új pálya, szörny vagy neadj'Isten egy új fegyver. Sőt, még új fegyver sem kellene: a beállítások menüben megvannak adva a gombok a láncfűrésznek, lángszórónak és egyéb Second Encounteres fegyvereknek, de netes fórumok tanúsága szerint ez csak a Second Encounter HD miatt lett betéve, a játék teljesítése után sem kapjuk meg őket. (Erről sajnos személyes tapasztalatot nem tudok mondani, mert az utolsó pálya 2. részénél mindig kilép a játék, passzolom miért).

A játékra 4 pontot adok az 5-ből, akinek esetleg új lenne a Serious Sam sorozat, az feltétlenül próbálja ki, mivel maga a Serious univerzum nagyon szuper, rajtuk kívül viszont csak az igazán nagy fanoknak ajánlanám. Budget áron mindenképp megéri, de teljes áru vásárlásról szerintem mindenki tegyen le, nem éri meg.

-----------------------------
Játék info:
Fejlesztő: Croteam
Kiadó: Devolver Digital / CDV
Év: 2009
------------------------------
Hivatalos honlap: http://www.serioussamhd.com

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rockerlalee.blog.hu/api/trackback/id/tr271941054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steve777 2010.04.22. 09:45:45

Jó kis cikk volt (taps). Én ebből a Serious Sam-ből csak azokat a poénos átvezetőket hiányolom, amik a réginek az xbox-os verziójában volt...emigy nagyon nagy játék.

AR5T7 2010.04.24. 11:41:41

besza behu...elég sok küönbség van a 2 játék között grafikailag, de az, hogy egy 2001-es játékot még manapság sem hívhatunk ocsmánynak, na ez döbbenetes! én imádom s.s-et....de annyiszor kivittük már co-opban hogy nem is tudom..meguntam ezalatt 5-6 ezer játékórát kell érteni, nem 100 akárhányat) de azért egyszer tuti nekiugrok..majd...valamikor..jó cikk

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.04.24. 12:45:05

SS fronton én le vagyok maradva...sosem szerettem az ennyire "hentelős" FPS-eket...de a cikk az tetszett :)

FullMoonDog (Pisti) 2010.04.26. 13:31:38

0:37 -nél jól látszik hogy a grafika mennyivel szebb lett, de nem szabad elfeledni hogy a régi játék a hivataloas és arra kell mondani hogy tök jó (mert ez csak ilyen graikai javítás szerintem)!

-=RockerLaLee=- · http://rockerlalee.blog.hu 2010.04.26. 16:03:22

@FullMoonDog (Pisti):
A HD verzió is "hivatalos", hiszem ezt is a Croteam készítette. Igazából nincs meghatározva mire kell azt mondani, hogy tök jó. Ez már nem a kommunizmus :P

Killah · http://killahokorsegei.wordpress.com/ 2010.04.26. 18:01:56

Nekem nem tetszett mert nem mutattad be a hangokat. de mert jó fej vagyok megkapod a 10/2. Egyébként grat, fajin cikk.

Cs@ba 2010.05.05. 10:59:01

Üdv! Szép cikk, de annyit még hozzátennék, hogy kijött hozzá egy patch, ami tartalmazza a deathmatch módot. Az, hogy a játék leáll az utolsó pályán, általában azért van, mert nem eredeti a játék (talán neked sem?). Ha viszont nem eredetivel játszol a játék cooperative és deathmatch módjairól is le kell mondanod (valamint achievmenteket sem gyűjthetsz és a ranglistába sem kerülsz be, stb stb). Amúgy kijött a Second Encounter is HD-ben, tonnányi multiplayer móddal.

FullMoonDog (Pisti) 2010.05.30. 15:20:20

@-=RockerLaLee=-: Ezt úgy értettem hogy a HD verzió anyukája az első First Ecounter (tehát a nem HD-s)! A HD persze ugyanaz és ugyanaz készítette csak a grafikán javítottak!
süti beállítások módosítása