HTML

LaLee's Blog

Különféle netes tevékenységeim publikálására jött létre ez a blog... PC játékok, zenék, vízipipa és sok más egyéb...


E-mail: rockerlalee@vipmail.hu

Skype: lalee_blog



Info

A 9. évadtól a videók csak a YouTube-on elérhetőek, a blogra nem kerülnek fel.
A blogon ezentúl csak a zenei megjelenésekkel kapcsolatos infók frissülnek.

LiNKEK

Utolsó kommentek

A Zene Nagyjai: Az ambient világa II. - Black Ambient

-=RockerLaLee=- 2011.05.30. 23:11

Folytatódik az utazás a dark ambient sötét ösvényén. A későbbi részek jelenleg több kutatómunkát igényelnek, mint gondoltam, de addig is, hogy ne maradjatok érdekesség nélkül, álljon itt az a műfaj, amiről már most tudok mondani és mutatni valamennyit.

!!! FIGYELMEZTETÉS !!!

A cikk további részében a Black Ambient műfaj kerül bemutatásra. Ennek megfelelően, aki...

  • nem szereti az ambient műfajt
  • nem szereti a black metal műfajt
  • hajlamos a depresszióra, öngyilkosságra, gyenge szíve van
  • zsigerből ellenzi a sátánizmust

ne is olvasson tovább.


Aki viszont...

  • kedveli / érdekli az ambient műfaj
  • kedvelője / ismerője a black metal műfajnak
  • úgy gondolja, hogy a betegesen elvont dolgok is lehetnek csodálatosak

annak kellemes olvasást / hallgatást kívánok és kattintsanak a 'tovább' gombra!

 

 

 

A Black Ambient talán a dark ambient csoporton belüli legellentmondásosabb és valószínűleg legkevésbé népszerű műfaj. Jellemzője a kísérteties, nyomasztó, sokszor mély depresszióba taszító légkör, black metal körökben ismert vokál (károgás, hörgés), és sajnos a legtöbbször nyers, silány hangminőség.

Az alábbiakban bemutatásra kerülő két előadő a black ambient műfaj klasszikus művészei: Vórdb Báthor Ecsed és Lord Aäkon Këëtrëh. Ők mindketten oszlopos tagjai voltak a Les Légions Noires (LLN, Fekete Légió) nevű francia underground black metal 'társaságnak', akik nem mellesleg sátánisták egytől-egyig. A Bretagne-félsziget keleti részén található társaságuk főképp nyers, sátánista black metal készítésével foglalkoztak (mint pl. Mütiilation, Vlad Tepes, Belketre), de mint kitalálhattátok, néhány tagjuk alkották meg a világ legzseniálisabb black ambient projektjeit (Moëvöt, Aäkon Këëtrëh, Amaka Hahina, stb..). Jellemző ezekre az úriemberekre még, hogy egy külön, közös nyelven beszéltek, amit majd az albumcímeknél olvashattok (de pl. kezdő bandanévnek a Brenoritvrezorke is megadja az alap hangulatot), illetve a leginkább MC kazettán megjelenő, saját otthonukban rögzített műveiket rendkívül alacsony példányszámban készítették el és közeli barátok, munkatársak között cserélgették, ebből adódóan az eredeti példányok IGEN ritka darabok.

Nos, akkor íme az általam jobban ismert 2 black ambient előadő...

 

MOËVÖT

A Moëvöt nevű black ambient projekt Vórdb Báthor Ecsed, az LLN vezetőjének nevéhez fűződik. Két albuma jelent meg 1993 és 1994 környékén, az Abgzvoryathre és a Ézléýfbdréhtr Vépréub Zuérfl Mazagvatre Érbbédréa (másnéven a The Coma Tapes). (A neten keringő Voebr és Voekreb II demók a last.fm tanúsága szerint hamisak.) Ugye milyen gyönyörű ez az általuk használt nyelv?  Az Abgzvoryathre számomra az alap-klasszikus black ambient album, abból is a profibb fajta. A hangminőség black ambient standardhez képest kiváló, bár kétségtelenül hallani az alap zúgást a felvételeknél. Az albumon található 2 részes Chant D'Eternité egyszerűen kísérteties, kiráz a hideg tőle ha meghallgatom még most is, pedig nem ma kezdtem a black ambienttel ismerkedni. Ez a két dal és az In Einem Friedhof  c. szám bekerült a playlistbe, hallgassátok meg feltétlenül. Még szintén az Abgzvoryathre albumon található egy Notre Petre nevű szám. A Notre Petre más nyelven Pater Noster, magyarul a 'Miatyánk' ima elferdített sátánista változata, amit a blog vallási szellemiségének jegyében NEM fogok kirakni itt, aki akarja keresse meg. Lényeg a lényeg: félelmetes. Persze, ha nem egyedül hallgatja az ember, akkor a fájdalmas hörgések és a hörögve FRANCIÁUL elhadart sátánista Miatyánk viccesnek tűnhet, de ha egyedül, éjszaka a sötét szobában... na úgy már más tészta.

Moëvöt másik albuma (nem írom ki mégegyszer) szerintem nagyban eltér az Abgzvoryathre-től. A Moëvöt-hangzás jelen van természetesen (főleg érzékelhető ez a több, mint 11 perces Yatr Mazagvatre Erbbedrez és Larmes Crepusculaires számokon), de valahogy mégis más. Nem annyira megrázó, mint az Abgzvoryathre album, inkább (ha lehet ilyet mondani) békésebb, néhol Aäkon Këëtrëh-szintű nyugtató hatásuk van a számoknak.. de ettől még simán depresszióba taszíthatnak, ha nem vigyázol. Érdekesség még, hogy a számok között cipőkopogás hallható, mintha egy ódon kastélyban tennénk egy sétát és a különböző szobákba, termekbe betekintve különböző életképek fogadnának minket. Ez az, amit nem lehet írásban átadni, ezt át kell érezni hallgatás közben.

 

AÄKON KËËTRËH

Lord Aäkon Këëtrëh a Belketre és Torgeist nevű black metal projektek mellett saját magáról elnevezett black ambient projektet is vezetett, szerintem nagyon is jól. Három albumot készített el (Journey Into The Depths Of The Night, Dans La Forét, illetve a The Dark Winter) ám ezek közül egyik eredeti kazettája sem maradt fenn az utókornak, mind meg lett semmisítve. A neten keringő albumok mind-mind feketén másolt MC kazettákról származnak. AK 1995 és 1997 között szerezte műveit, tehát pár évvel később, mint Moëvöt. Lehet, hogy emiatt, de AK stílusa eltér Moëvötétől. AK a saját zenéjének műfaját Tlak-nak nevezte (Tlak = The Lord Aäkon Këëtrëh), de ez attól még persze black ambient marad, amihez hű is marad első két albumán, bár ezeken is elvétve de a harmadik The Dark Winter c. albumon már-már optimista és relaxáló számokat hallhatunk.


(Aäkon Këëtrëh - The Dark Winter, Untitled 2)

Az első albumról az Och Venod, a The Dark Winter albumról a 2., 9. ,10., 11., 15. szám (erről mindjárt bővebben) számomra felettéb nyugtató hatásúak, akárki akármit mond. Természetesen AK-nak is vannak hörgésekkel teli, nyomasztó(bb) számai, de ezek légköre is sokkal-sokkal barátságosabb, mint Moëvöt esetében.

Azonban van egy kis bökkenő. Míg Moëvötnél említettem a jobb hangminőséget, AK barátunk sajnos nem nagyon ügyelt erre. Legtöbb száma (főleg ahol elektromos gitáron zúz) teljesen úgy hangzik, mintha egy bekapcsolt magnót raknék az erősítő közelébe és elkezdeném felvenni a kazettára, amit játszom. Az alapzúgás, ami Moëvötnél is volt, itt is jelen van, de sokkal többször és erősebben. Black metal szokáshoz híven ez igen nyers hanganyagot eredményez (gondoljunk pl. az Ulverre, akik egyik albumukat egy erdőben, szabad ég alatt vették fel!), de én (és szerintem legtöbbünk) nem ehhez vagyunk szokva. Egy másik zavaró tényező, hogy AK az első albumot leszámítva "elfelejtett" címeket adni a számainak. Tehát a The Dark Winter albumon van Untitled 1, Untitled 2, Untitled 3... stb.. Azért kényelmetlen ez, mert nehéz megjegyezni, hogy melyik szám melyik. Erre azért figyelhetett volna jobban, főleg, mivel ahogy netes cikkekben olvastam mindenki lehúzza ezért az albumot, pedig a The Dark Winter AK legjobb munkája.

 

 

 

Összehasonlítva a két előadót, Moëvöt inkább a művésziebb, félelmetesebb fajta, míg AK a kicsit amatőrebb, de sokkal nyugtatóbb fajta black ambientet képviseli. Mindketten iszonyat jók műfajukon belül, aki kicsit is érdeklődik a black metal és az ambient iránt, annak kötelező hallgatás mindkettő.

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rockerlalee.blog.hu/api/trackback/id/tr222944813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.05.31. 17:07:22

Lenyűgöző teljesítmény, bár így nappal nem igazán éli bele magát az ember ;) a tematika egyszerűen csodálatos, és harmonikus. LaLee, az ambient-nek hány fajtája van? Már csak amiatt is, hogy mennyi ilyen poszt születik még :)
És mivel nem akarok off-topicot, nem is írok tovább...najó, ezt nem bírom megállni, úgyis A Zene Nagyjai alatt vagyok.
Szóval, arra gondoltam, hogy mivel te még olyan ember vagy, aki albumokat hallgat, összegyűjthetnéd egy későbbi epizódba, hogy mi a te, mondjuk... Top 25 albumod a rock és metal szélességén belül :)
Engem például eléggé érdekelne, szívesen olvasok ilyen listát. Ez csak egy ötlet.
Az ambientet pedig nem bírom kikapcsolni, túl jó. :)

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.05.31. 18:46:25

alig várom, hogy leszálljon a sötét este és stílusosan, olvasás közben ezt hallgathassam :D
@MetalBogyó: a TOP25 lista ötletét én is támogatom :)

Furious252 2011.06.01. 21:55:44

9 változata van,és itt van róla infó is: hu.wikipedia.org/wiki/Ambient

-=RockerLaLee=- · http://rockerlalee.blog.hu 2011.06.02. 10:28:21

@MetalBogyó:
Nem a Wikipédiáról szedem az információkat, hanem egy külön oldalról, viszont nem szeretém lelőni előre a poénokat, ezért nem fogom megnevezni mindegyiket, plusz szerintem csak simán a nevüket leírva nem mondanak semmit.

Magának az ambientnek van több változata is, de azok nagy része kevert műfaj (mint pl. a chill-out, downtempo, stb..). Ezen belül is csak a dark ambienttel fogok foglalkozni, aminek összesen kb 12 fajtáját ismerem.

@Je m'appelle Théo:
A 25-ös listán gondolkozom :) Még sosem rangsoroltam a kedvenceimet, de köszönöm az ötletet :)

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2011.06.02. 19:08:04

Ez valami elképesztő élményt nyújtott!:D Magamra sem ismerten az elmúlt fél órában, mert én egyáltalán nem kedvelem a metal-nak a black irányzatát, illetve az ennyire elvont, és sötét dolgokat, ám ez inkább egy érdekes, relaxáló érzést adott. Az ember behunyja a szemét, elképzeli magának, amit elakar, és hihetetlenül megnyugtató. Már az előző résznél kitett Csernobil-témájú ambient-videó is elérte ezt a hatást, de ennél sem volt másképp. Alapvetően inkább az optimistább/vidámabb metal-műfajokat kedvelem, mint a power, vagy az industrial, de ez mégis átjött:D Gratula a cikkhez, és köszönet azért hogy megismertetted velem az ambient-et.:D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.06.02. 19:14:36

@-=RockerLaLee=-: Csak a számra gondoltam, de legalább tudom, hogy el leszünk látva rendesen :)

A 25-ös lista az piszoknehéz :)

ateszka1 2011.06.05. 22:19:52

Hat nekem oszinten nem bejovos,de nem feltetlenul rossz.Am hogy tetszik a Linkin uj szamja?
www.youtube.com/watch?v=xLYiIBCN9ec

Axter 2011.06.12. 20:32:07

Jó számok! Szeretem a death metalt meg többi súlyosat, de erröl az ambientröl még sose hallottam:D

lpmaskman (törölt) 2011.07.13. 12:38:46

Nagyon jó cikkek. gratula!
A dark ambienttel az első találkozásom videojátékok révén történt, a STALKER sorozat zenéi, amiket az orosz MoozE (polgári nevén Vladimir Frey) alkotott, félelmetesek, sok mély frekvenciát használó számok. Amik jól visszaadják a sivár, elhagyatott területek hangulatát, főleg ott Csernobil könyékén.

Később ismertem meg Lustmord-ot és Burzum-ot. Ők is sarkalltak arra, hogy készítsek én is dark ambient számokat.

Itt van belőle pár dal, ajánlom mindenkinek, akir szereti ezt a műfajt.
soundcloud.com/lpmaskmancick/sets/dolg-a-p-the-experiment-ep/

Akiknek eddig mutattam, azt mondták, hogy horrorfilmek alá való ez. :D

0R0SZLÁN · http://horror-heaven.blog.hu/ 2011.08.09. 22:30:54

@lpmaskman: óóóóóóóóó te is dark ambient műfajba ügyködsz*-*? nincs kedved megismerkedni?:D lécci xd olyan kevés a magyar dark ambientes T_T

MrKrumpLee 2012.02.07. 19:35:56

Csak nekem hangzik a Vórdb Báthor Ecsed kicsit magyarosan? :D
süti beállítások módosítása