HTML

LaLee's Blog

Különféle netes tevékenységeim publikálására jött létre ez a blog... PC játékok, zenék, vízipipa és sok más egyéb...


E-mail: rockerlalee@vipmail.hu

Skype: lalee_blog



Info

A 9. évadtól a videók csak a YouTube-on elérhetőek, a blogra nem kerülnek fel.
A blogon ezentúl csak a zenei megjelenésekkel kapcsolatos infók frissülnek.

LiNKEK

Utolsó kommentek

Mesterkurzus: 4. rész - Hozzávalók III. (Mikrofon, narráció, hangszerkesztés)

-=RockerLaLee=- 2010.08.04. 17:01

Ebben a részben a videók hang-részéről lesz szó. Pár mondat a mikrofonokról, tippek és tanácsok a narrációhoz illetve egy ismertebb hangszerkesztő program bemutatása és egy népszerű alapeffekt leírása.

 

Gondolom sejtitek, hogy a narráció legalább annyira fontos a videókészítésben, mint a vágás, az effektek és a jelenetek maguk. Egy laposabb videót nagyon fel tud dobni egy szórakoztató, frappáns kommentár, ám egy unalmas, monoton narráció tönkre tud tenni egy videót, érdekes jelenetek ide vagy oda. Annál is inkább fontos a narráció, ugyanis ez fő (egyirányú) kommunikációs csatorna a videókészítő és a néző között. Épp ezért, érdemes felkészülni erre és tisztában lenni pár dologgal mielőtt belevágsz a videókészítés ezen részébe.

 

Természetesen mindenek előtt szükség lesz egy mikrofonra.

Korábbi tapasztalataimra visszaemlékezve intelek titeket óva a headsetektől és az átlagnál kisebb mikrofonoktól. Persze nem kell egyből százezrekbe kerülő stúdiómikrofonért nyaggatni a szülőket, egy egyszerű 'talpas' asztali mikrofon tökéletes lesz.

A mellékelt képen láthatjátok az álatalam használt mikrofont, ami típusára nézve egy Hama CS-463. A legelső videóm óta segédkezik nekem ez a fekete miki és részemről tökéletesen elégedett vagyok vele. Ha gondoljátok nézzétek meg 1-2 videómat, figyeljetek a narráció hangminőségére, és ha meg vagytok elégedve, akkor nézzetek szét egy ilyen vagy ehhez hasonló mikrofon után. Az ára 1.000-1.400 forint magasságában mozog.

 

 

Ha sikerült megszerezni a hőn áhított mikrofont, ideje munkába fogni!

Először is valamilyen hangrögzítő program (akár az általad választott videószerkesztőbe épített, akár a Windows hangrögzítő) vagy ismerős és Skype segítségével találd meg azt helyzetet, pontot, amikor tökéletesen lehet hallani, amit mondasz, de számodra nem kényelmetlen (tehát nem kell a mikrofont bekapva, 2 centiről, odagörnyedve beszélni).

Ha ez megvan, akkor jöhet a 'finomhangolás'! Előbbi módszerekkel találd meg a megfelelő távolságot a szád és a mikrofon között, hogy elkerüld a belefújásokat. Remélem mondanom sem kell, hogy ne úgy vedd fel a szinkront, hogy suliból jössz haza, rossz a lift és felrohansz az ötödikre, majd egyből nekilátsz felmondani a szöveget, aztán fújtatsz meg lihegsz mint egy kutya.. a belefújások tényleg zavaróak. (Sajnos én is küzdöttem ezzel a problémával, de mostanra szerintem sikerült megtalálnom a módszert rá, bár néha még most is elő-előfordul, főleg a "P" és "B"  betűknél, hogy belefújtatok a mikibe.) Ezt elkerülendő vedd el a mikrofont a légzésed vonalából: tedd a szádhoz képest lejjebb, vagy arrébb jobb vagy bal oldalra.

Figyelj a felvétel környezetére is! Sajnos néha előfordul, hogy felvétel közben a nyitott ablakon behallatszik a kint dudáló vagy szirénázó autók hangja, ez benne van a pakliban. Ha ilyen előfordul vedd újra az adott részt. Ennél fontosabb tény, hogy más zaj ne nagyon legyen jelen a felvételnél. Hidd el, amikor a narrációba behallatszik a szüleid beszéde vagy a TV, az több, mint ciki.

 

A narráció szöveg- és szerkezetalkotásába most nem akarok mélyen belemenni, erre egy későbbi részben fogok visszatérni. Addig is álljon itt néhány alapszabály, amit mindenképp vegyél figyelembe, amikor narrációt készítesz:

  • Artikuláltan, érthetően és magabiztosan beszélj, ne motyogj az orrod alá!
     
  • Próbálj meg választékosan beszélni! Ha lehet, ne használd ugyanazt a kifejezést sokszor, keress rá szinonímákat. Bővítsd a szókincsedet, ha szükséges.
     
  • Add önmagad! Nem baj, ha akaratlanul is freddyD szófordulatok jutnak az eszedbe, de próbáld meg minél kevesebbszer használni ezeket, helyettük használd a saját szavajárásod elemeit, vagy találj ki saját szófordulatokat!
     
  • Ne vidd túlzásba a káromkodást! Egy idő után inkább zavaró, mint vicces.
     
  • Kerüld a belefújásokat, háttérzajokat!

 

De hogyan is rögzítsd a narrációt?
Nos, előfordulhat, hogy olyan videószerkesztő mellett állapodtál meg, amelyik rendelkezik beépített hangrögzítővel (pl. Ulead VideoStudio, Cyberlink PowerDirector). Ez esetben egyszerű dolgod van: megy a videód és egyszerűen csak alá kell beszélned.

A másik lehetőség egy külső hangrögzítő program használata, pl. Audacity.

Az Audacity egy kiváló és szerencsére ingyenes program, INNEN Ti is letölthetitek!

Ezeknek a programoknak annyi a hátrányuk, hogy nem látjátok a videót, miközben mondjátok a szöveget, így macerásabb időzíteni a dolgokat, de nem megoldhatatlan. Kritika készítésekor - amikor a szöveg nem konkrét jelenetek alá készül - ez ugyanolyan jó megoldás, mint egy videószerkesztő rögzítője. A Killával közös, Dark Cut bemutatót is ezen program segítségével készítettük el. (A konkrét folyamat egy későbbi részben lesz bemutatva.)

Az Audacity-t rögzítésen kívül csomó más dologra is fel lehet használni, hangszerkesztésen belül, de mivel én nem nagyon ismerem és ritkán használnom sajnos nem tudok teljeskörű információt adni a programmal kapcsolatban. Amit tudok, azt megosztom veletek viszont.

Sokan kérdeztétek tőlem e-mailben:

Hogyan lehet elvékonyítani / elmélyíteni vagy torzítani a hangot a videók alatt?Biztos mindenki ismeri ezt az effektet: freddyD "Battlestrike: Harc a csodafegyverért" vagy "LEGO Island trailer" videóiban, illetve az én DeadHunt bemutatóm elején hallhattátok. Lényegében a hangmagasság módosításával érhetjük el ezt a hatást, pl. az Audacity-ben is. 

A következőkben, írásban és képekkel is elmagyarázom, hogyan kell csinálni a hangmagasság változtatását, Audacityben: (A leírási sorrend számai megegyeznek a lenti képek sorszámával.)

1.  Nyisd meg az Audacity-t!

2.  File > Open (magyar verzióban: Fájl > Megnyitás), majd válaszd ki a kívánt hangfájlt!

3.  A harmadik képen láthatod, hogy néz ki egy hangfájl az Audacityben.

4.  Jelöld ki a módosítani kívánt részt a hangfájlból!

5.  Effect > Change Pitch (magyar verzióban: Effekt > Hangmagasság Változtatása).

6.  A hatodik képen látható ablak fogad, amelynek a legalján lévő csúszka a lényeg. A csúszkát balra mozdítva mélyíteni, míg jobbra mozdítva vékonyítani tudjuk a kijelölt részen a hangot. A 'Preview' (Előnézet) gombbal meghallgathajuk, az aktuális módosítást. Ha megfelel, akkor katt az 'OK' gombra!

(A módosítással már készen vagyunk, de a mentés nem olyan egyértelmű, mint sok más programban, úgyhogy leírom ezt is, a biztonság kedvéért.)  

7.  A fájl mentéséhez kattintsatok a File > Export (magyar verzióban: Fájl > Export) gombra!

8. Válaszd ki a kívánt formátumot (ajánlom az .mp3 vagy a .wav kiterjesztéseket), majd a 'Save' (Mentés) gombbal mentsd el a fájlt.

 

  

Egyelőre ennyit a hangokról, későbbi részekben lesz még szó a narrációról, hangeffektekről bővebben. A következő részben a bemutatáshoz ideális játék kiválasztásáról lesz szó.

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rockerlalee.blog.hu/api/trackback/id/tr172198872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-=RockerLaLee=- · http://rockerlalee.blog.hu 2010.08.04. 19:44:20

Srácok, írjatok majd pár témát, amit szívesen látnátok a Mesterkurzusban! Van ötletem dögivel, de érdekel, hogy titeket mi foglalkoztatna bővebben :)

Njugi · http://belabafs.blog.hu/ 2010.08.04. 20:27:09

Őszintén szólva inkább úgy olvasom a bejegyzéseid, hogy ha nem lenne a 'mesterkurzus' rovat, körülbelül 90%-ig akkor is így csinánlám, viszont az a maradék 10% jól jön. Szívesen olvasnék arról, hogy mennyire vázlatolsz, hogyan gondolod a vázlatolást - szóról szóra, csak a főbb pontok, amik lényegesek, vagy improvizálás.

Nuclearvision · http://nvision.blog.hu/ 2010.08.05. 15:52:49

Engem az érdekelne, hogy mikkel lehet színesíteni a videót. Oké, hogy vicces szófordulatokkal, hangtorzítással meg hasonlók, de jól jönne pár ötlet :/

Dark White · http://darkwhite.blog.hu/ 2010.08.05. 19:59:12

Megtudná mondani nekem valaki hogy a SonyVegas-al hogy lehet a videót gyorsítani és lassítani?
(Ha lehet egyáltalán ilyet)

Dryenful 2010.08.05. 20:12:02

Mi a véleményed az imrovizálásról és az előre leírt szövegekről?Melyiket részesíted előnyben ésmelyiknél hogy a leghatásosabb?

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.08.05. 22:00:14

@Nuclearvision: ha látsz az adott dologgal kapcsolatos poénos vagy érdekes dolgot, rakd a videóba...pl valahonnan lezuhansz akkor berakod RKelly - I believe i can fly c. nótáját..vagy ilyesmi....tudom nem engem kérdeztél, de csak tipp :)

D4nNy 2010.08.06. 09:59:46

Én is az Audacity-t használom és ez a hang mélyítés/vékonyítás jól jött mert ezt nem tudtam eddig szóval thx ;)

Njugi · http://belabafs.blog.hu/ 2010.08.06. 10:38:07

@Dark White: Nyomd le folyamatosan a Ctrl billentyűt, közben menj a gyorsítani/lassítani kívánt videó szélére, amíg a kurzor egy kettős nyíllá nem változik. A Ctrl letartása közben nyújtsd ki (lassítás) vagy húzd össze (gyorsítás) a videót.

Morfran · http://morfran-games.blog.hu/ 2010.08.07. 12:04:58

a mikrofonba való belefújáshoz annyit hozzátennék, hogy olyan mikrofont érdemes venni amin van szivacs, és abba bele lehet beszélni akár 3mm ről is és nem recseg ;)

Killah · http://killahokorsegei.wordpress.com/ 2010.08.07. 12:39:02

@Morfran: Ezt én is támogatom, nekem is olyan headset-em van, igazából én nem is láttam már egy ideje olyat amin nincs.
Szerintem egy 2000 forintot simán megéri rákölteni egy fejhallgatóra, mert annak jóféle a hangja is már, kényelmes és jó a mikije.

Ha mégis recsegne, ajánlom az audacity egyik effectjét a "zajszűrés"-t. nagyon is javít a hangon.

Killah · http://killahokorsegei.wordpress.com/ 2010.08.07. 12:42:14

@Nuclearvision: Meg érdemes érdekes/vicces bugokat berakni a videóba, és az alá valami oda illő vagy vicces nótát berakni. Pl. Halála után rázkódó hulla, és alá berakni a Chakaron Makaron c. nótát.

Játék hibák 2010.10.09. 03:27:39

szia azt szeretném mondani hogy jo lenne egy olyan rész is amely a blog készítéséről szol ( pl. hogy csináltad hogy a képről lehet a videó hoz menni) és meg köszönném ha írnál az emailcímemre(jojatekokhibai@freeamil.hu)egy kritikát a blogomról és a vidimröl nagyon megköszöném

Joker 52 2011.03.14. 16:52:24

Én sztem is azt kéne csinálnod a következő ,,részben" hogy bemutatnál egy blog készítését.

Krisztián123 · http://mckms.blog.hu/ 2011.04.08. 21:40:47

LaLee
szerintem egy későbbi részben mutasd be / írd le a konkrét videó és hang összedolgozást effektezést stb. !
nekem nagyon jól jönne

darktom98 2011.05.10. 15:49:52

az normális, ha nekem havonta kell új mikrofont vennem?

-=RockerLaLee=- · http://rockerlalee.blog.hu 2011.05.12. 11:37:46

@darktom98:
Attól függ mi vele a gond. Ha fizikailag van valami baja (mondjuk eltörik a kábel vagy hasonló), akkor normális, bár furcsa, hogy havonta leamortizálod.

darktom98 2011.05.12. 12:06:57

@-=RockerLaLee=-: igazából, azt veszem észre skype beszélgetés közben, h nem szól

FerroGamer 2012.04.25. 05:57:47

Az asztali mikrofonokkal két fő probléma van:

- Gyönyörűen fel tudják venni az asztali gép vagy laptop rezonanciás zajait a bútoron keresztül.
- Kötött a használata, a headset-tel ellentétben nem mozgathatod a fejedet beszéd közben, ami egy idő után baromi fárasztó tud lenni, ráadásul beszéd közben pár centi elmozdulás is nagyon sokat számít.

Szélfogónak egyébként egy vattacsomó is tökéletes, amit akár édesanyátok piperekészletéből is be tudtok szerezni és egy befőttesgumival is rögzíthető a mikrofonra. :)

FerroGamer 2012.04.25. 06:26:09

Amúgy én az alábbiakért szoktam mérges lenni:

- Az előző hozzászólásomban említett rezonanciás zaj
- A videó egy bazi hangos zenés intróval kezdődik, majd egy alig hallható narráció következik.
- Webkamera mikrofonnal veszik fel a szöveget, melynek következtében sokszor olyan a hang, mintha a Gellért-hegy tetejéről vették volna fel
- Túl gagyi mikrofon használata, ami tejfölösdoboz-minőséget eredményez
- Szélfogó totális hiánya, ami miatt olyan a hang, mintha egy hurrikántölcsér közepében beszélne az illető

alantas8 · http://alantas.webnode.hu/ 2012.05.14. 20:13:07

Azért időközben ezt a rovatot is szerkeszthetnéd.Nem szemrehányásként mondom csak már érdekelnek az olyanok, mint az ideális játék kiválasztása+.

CsakNorrisz 2012.06.12. 11:39:49

Szigszalaggal, néhány hurkapálcával és egy darab papírral remek is remek szélfogó készíthető, ami csak a szádat takarja ki, oldalt ahova már nem fújsz azt már nem
süti beállítások módosítása