HTML

LaLee's Blog

Különféle netes tevékenységeim publikálására jött létre ez a blog... PC játékok, zenék, vízipipa és sok más egyéb...


E-mail: rockerlalee@vipmail.hu

Skype: lalee_blog



Info

A 9. évadtól a videók csak a YouTube-on elérhetőek, a blogra nem kerülnek fel.
A blogon ezentúl csak a zenei megjelenésekkel kapcsolatos infók frissülnek.

LiNKEK

Utolsó kommentek

Szimpla Kert Piac, Budapest

-=RockerLaLee=- 2016.01.24. 15:55

Az alábbi cikket leginkább budapesti, vagy legalább Budapesten élők figyelmébe szeretném ajánlani. Ennek most semmi köze nem lesz sem számítógépekhez vagy zenéhez, csupán egy nagyon jó helyről szeretnék nektek mesélni, illetve fényképekkel illusztrálni mindezt. 

szimpla_ent.jpg

Attól függetlenül, hogy 2012-ben a világ 3. legjobb bárjának szavazták meg a VII. kerületben található Szimpla Kertet, 2 héttel ezelőtt nem is ismertem a helyet. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárult, hogy a pesti oldalra nem nagyon megyek csak ha nagyon muszáj. Hogy milyen a Szimpla, mint bár, még mindig nem tudom, ugyanis nem ilyen minőségben látogattuk meg a helyet. Vasárnaponként a Szimpla Kert romkocsmájában ugyanis egy kézműves, termelői piac működik, és mint ilyen, hihetetlenül jó.

A Kazinczy u. 14. szám alatti kívülről is romos épületbe belépve valódi piaci hangulat fogadja az embert. Az első szekcióban pékárukat, kézműves sajtokat, húsárukat (sonkák, szalámik, szalonnák) áruló standokat találunk, de itt van (nem is egy) friss gombákkal kereskedő árus is. A pékárus standnál rögtön megvehetjük a reggelink alapjául szolgáló pl. áfonyás kenyeret, ami mellé rögtön vehetünk a mellettük állomásozó kedves házaspártól "marhanyelvet" (nyújtott mozzarellatészta), házi parenyica jellegű sajtokat, amiket natúr vagy töltött változatban (a teljesség igénye nélkül: kolbászos, sonkás-lilahagymás, bébispenótos-fokhagymás-szezámmagos, szárított paradicsomos, körözöttes, mustáros) is magunkévá tehetünk, illetve kóstolhatunk is előtte. A szemközti, szintén sajtospultnál kézműves mini-parenyicát, mandulás-, zöldborsos-, chilis-, vagy éppen paprikás házi sajtokat próbálhatunk ki, arrébb a chiliolajjal csípőssé tett szarvaskolbásszal is érdemes próbát tenni.

Egy parányi méretű standnál nem egyebet, mint szarvasgombás termékeket vehetünk szem- és szájügyre. Szarvasgombás vaj, torma, olívaolaj, aszalt paradicsom, bátrabbaknak reszelt avagy egész szarvasgomba. Az úriember által árult sót is érdemes megvizsgálni: fele Himalájai rózsaszín kősó, fele Parajdi só, megfejelve friss szarvasgombával: csodálatos. Az úrral beszélgetve kiderült, hogy a Magyarországról és Erdélyből származó szarvasgombákat "munkatársával", vagyis kutyájával kutatja fel. (Aki nem ismerné: a szarvasgomba kizárólag a föld alatt terem. Ezt korábban sertésekkel, újabban kutyákkal ásatják ki.) A Magyarországon egyre inkább elterjedő gourmet-boltokban kapható, főképp olasz szarvasgombás készítmények hasonlóan jó minőséget képviselnek, de JÓVAL drágábbak, mint az itt kapható termékek.

 

Ezután egy második terembe lépve körben elhelyezkedő standoknál további finomságokat találhatunk. Rögtön bal oldalt savanyúságokat (sajttal töltött almapaprika FTW!) és házi készítésű ivóleveket (áfonyás, homoktövises, stb...) kaphatunk. A másik irányba haladva rögtön 3 különleges krémeket kínáló standot találunk. Egy úriember kis porciókban és befőttes üvegekben árul olyanokat, mint medvehagymás túrókrém, körözött, ajvár (natúr és csípős), házi készítésű gombás milánói és bolognai ("Bolonyai") szószok, illetve egy ardzsika nevű édes jellegű krémet, ami zseniálisan jó. Mellette egy idős hölgy árul észbontó szendvicskrémeket és chutney-kat. A kiváló körtés-ananászos, édes mégis enyhén csípős chutney mellett az abszolút nyertes az aszalt paradicsomos-olívaolajas-medvehagymás-shiitake gombás krém, ami valami HIHETETLEN finom. Akár önmagában, friss kenyérre kenve, akár pirítóshoz vagy melegszendvics-alapként világbajnok, ráadásul hetente friss adagokat készít a hölgy. Mellette egy úr árul olyan különlegességeket mint levendulás-pálinkás almalekvár, kakaós és sós mogyoróvaj, törökmogyorókrém, de full vegetáriánus leves fűszeralapok is megtalálhatók nála.

Velük szemben egy idősebb házaspárnál kipróbálhatjuk a batatát, illetve batata alapú krémeket. A batata alatt az édesburgonyát kell érteni, amiből isteni házi burgonyachips készülhet. Mellettük házilag, melegen füstölt, vákuumozott pisztrángot és egyéb halakat, füstölt libamellett vehetünk, illetve e mellett találtuk meg az eddigi legtökéletesebb padlizsánkrémet, amit próbáltunk: nincs túlöntözve majonézzel, viszont utóízében visszaköszön a füstös padlizsáníz, ami a legtöbből eddig hiányzott. Mellettük múltkor egy úr kínálgatta házi chiliszószait, amit a csípős ízek kedvelőinek kötelező kipróbálni. A "Bitang" névre keresztelt ultrabrutál chilikeverékben jalapeño és habanero paprikák mellett a hírhedt bhut jolokia (szellem chili / ghost pepper) is jelen van. Brutálisan jó keverék. Ugyan csak késhegynyit kóstoltam belőle, de 20 perc múlva is éreztem, hogy csíp. A kijáratnál egy kvázi házi gyógyszertárat találhatunk, ahol nyírfacukor-nyalókákon és kismillió fajta mézen kívül többek között a torokfájás ellen kiváló házi lándzsás útifű szirup és vöröshagymás méz is kapható. Olcsóbb és hatékonyabb, mint bármelyik patikában kapható gyógyszer.

Ennek túloldalán a curry-s és mézes mustárkülönlegesséket áruló stand és egy különböző növényi csírákat áruló srác mellett áll az a stand, amelyik számomra mindig viszi a prímet. Az úriember texas-i olajmágnáshoz méltó outfitben, cowboy kalapban árul házi savanyúságokat, birsalmasajtot, jalapeño paprikát (ami fényévekkel jobb az ecetben szétáztatott boltihoz képest!), ám a legbrutálisabb és legészbontóbb termék az egész piacon a bundázott, cheddar sajttal töltött jalapeño "nyalóka", amit házi (és üzleti titokként kezelt) wasabis fügelekvárba (!!!) mártva kapunk meg. Ha ettetek már kurva finomat... Ez egy minden érzékszervet olyan szinten megkényeztető finomság, hogy valami elképesztő! A panír és a paprika ropogós, a sajt benne kiváló, az orrüreget átható wasabi és a jalapeño olajos csípősségének találkozása a fügelekvár édességével egyszerűen HIBÁTLAN! Minden elismerésem, ezt mindenkinek ki kell próbálnia!

A "földszinten" ennyi a piaci rész, ez után egy kültéri rész van még, ahol le lehet ülni, vagy éppen lehet kóstolni az éppen aktuális főzőcsapat aznapi különlegességéből. Korábban bográcsban főztek halászlevet, legutóbb pedig kókuszos-narancsos édesburgonyás leves készült.

Az emeleti rész is kvázi piacként működik vasárnaponként, illetve itt is vannak asztalok, ahol meg lehet reggelizni a korábban vásárolt finomságokból. Az emeleten 2 árust emelnék még ki. Az egyik stand vegetáriánus krémeket és házi süteményeket árul. Az itt kapható céklakrém, hummus vagy cukkinis padlizsánkrém szintén megér egy-egy misét. Velük szemben egy úriember házi barbecue szószokat árul, amik valami frenetikusan finomak! Az alap és áfonyás-fahéjas mellett egy enyhén és erősen csípős változatot vehetünk. Ezek és a bolti BBQ szószok között ég és föld a különbség. Érezni bennük a paprikát, a paradicsomot, de még a füstölést is, amihez az úr állítása szerint amerikából érkezik a fa. Talán emiatt, de én picit sokallom az árát, ez az egy ami miatt nem vettem belőle eddig.

bbq.jpg

Kiváló alkalom megkérdezni, hogy "De nem brutálisan drága mindez?". Nem. Jó, kivéve a BBQ szószt, a 100ml kiszerelésért 2000 magyar forint szerintem kicsit sok. De pl. a batata kilója 650-800 forintba kerül, a 350 grammos jalapeño 1200 Ft., az idős hölgy árulta shiitake gombás krém (kb. 250 gramm lehet) 700 Ft., egy üvegnyi szarvasgombás vaj 1500 Ft (ez egy kommersz Meggle szarvasgombás vaj esetében kb. 2-3 ezer forint és az mennyiségre kb. ennek a harmada), az ajvár és ardzsika (kb. 200 gramm) 5-600 Ft, egy 250 grammos sós mogyoróvaj 1000 forint (és ezt azért nem két kanállal szokták enni), a vegetáriánus krémek és a növényi csírák 4-5000 forintos KILÓS áron vannak, egy világbajnok jalapeño "nyalóka" pedig 300 Ft.

ent.jpg

Relatíve olcsón full egészséges és különleges étkeket vehetünk MAGYAR termelőktől, frissen, konyhakészen. De egyébként az egész piacra járás elmegy egy vasárnap délelőtti programnak. Ha mondjuk semmiképp sem szeretnétek otthon reggelizni vasárnap, akkor menjetek el erre a piacra. Vesztek vagy hoztok egy finom kenyeret, megveszitek a krémeket, kis sajtot vagy kolbászt hozzá, kértek egy kávét (egy espresso 350.-, abszolút jó áron van), leültök az egyik kis asztalhoz és kipróbáljátok a különlegességeket. Mindemellé a hangulat abszolút nem az a piaci "kofás" bekiabálós fajta. Mindenki iszonyat kedves, mindenből szívesen adnak kóstolót (általában ki is vannak helyezve kis falatkák, vagy kis kenyérkék amiket megkenhetsz az adott krémekkel), kellemesen el lehet beszélgetni az árusokkal, szívesen mesélnek a termékekről és a készülésükről.

faszfej.jpg

Ha éppen erre jártok vasárnap, vagy szeretitek a különleges ételeket vagy unjátok, hogy már megint (még mindig) betegek vagytok és szeretnétek megfizethető áron egészséges ételeket enni, gyertek el a Szimpla Kert Piachoz és kóstoljátok végig a kínálatot. Számomra hatalmas meglepetés volt és mindig pozitív élmény egy vasárnapi piacozás, remélem nektek is az lesz!

Szimpla Kert Piac (csak vasárnaponként)
Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 14. 

(A cikkért cserébe semmiféle jutottást nem kaptam, nem megbízásra készítettem, csupán ismeretterjesztés és ajánlás céljából készült.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockerlalee.blog.hu/api/trackback/id/tr658307182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása